New Page 2

Cautare pe Google
 

Contextul mondial
    Sunt sapte miliarde de oameni pe īntreaga planeta care au nevoie de hrana zilnic. Pāna īn anul 2050, se estimeaza ca populatia va creste cu alte doua miliarde. Studiile arata ca un om consuma zilnic īntre doi si patru litri de apa pe zi, dar aceasta cantitate este preluata, īntr-o mare masura, din alimente.
    Pentru a produce un kilogram de carne de vita, este nevoie de 15.000 de litri de apa, iar pentru a produce un kilogram de faina, avem nevoie de 1500 de litri de apa.
    Foametea  a lovit deja un milliard de oameni din populatia globului, iar resursele de apa sunt limitate. Īn acest caz, nu mai putem pretinde ca problema este īn alta parte, ci fiecare dintre noi poate schimba lucrurile. Pentru ca resursele de hrana sa ajunga pentru fiecare om al globului, este nevoie sa ne implicam si noi, la rāndul nostru, prin cāteva lucruri simple.  Lipsa apei condama milioane de oameni sa traiasca īntr-un cerc vicios al bolilor, al saraciei si al unui nivel scazut de educatie.
   
Ca sa īntelegem mai bine ce īnseamna exact o criza a apei :
- anual, 4000 de copii mor din cauza lipsei unei surse de apa, mai ales din cauza bolilor care se raspāndesc cu usurinta īntr-un mediu insalubru;
- 1 din 8 oameni nu au acces la apa potabila si aproape 40% din populatia globului nu are acces la un punct sanitar corespunzator;
- milioane de copii si femei merg zilnic 6 km pentru a accesa o sursa de apa, carānd in medie 20 kg (imaginati-va cat timp si cāta energie pierd zilnic facānd asta !);
- mai mult de jumatate din paturile de spital din Africa sunt ocupate de oameni cu probleme cauzate de lipsa apei, probleme care ar fi usor de prevenit.
- se estimeaza ca 5% din PIB-ul tarilor īn curs de dezvoltare se pierde din cauza bolilor si decesurilor provocate de apa murdara si lipsa unor facilitati sanitare adecvate.

Contextul national
Romānia este una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa, acestea fiind relativ sarace si neuniform distribuite īn timp si spatiu, iar resursa utilizabila este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi. Romānia depinde īn foarte mare parte de resursele de apa venind din diferite tari din amonte, īnsa acestea nu sunt īn totalitate utilizabile. Resursele de apa ale Romāniei īnsumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata - rāuri, lacuri, fluviul Dunarea - si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este aproximativ 40 miliarde metri cubi. Resursele endogene specifice ale Romāniei raportate la populatie sunt de 1.894 m³/an/loc. si resursele de apa exogene (care reprezinta aportul rāurilor care se formeaza pe teritoriul altor tari si intra apoi pe teritoriul tarii) - īn cazul Romāniei, Dunarea si cursurile de apa din bazinul Siretului superior - de 170 km³/an; resursele totale de apa ale Romāniei se ridica la 212 km³/an.


[1] [2] [3] [4]
Afis pentru salile de clasa

Afis pentru usi
Nitache Marius Georgian